top of page

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Care este diferența între chirurgia plastică reconstructivă (reparatorie) și chirurgia plastică - estetică ?

Chirurgia plastică înglobează ca și specialitate atât chirurgia reconstructivă, dar  și chirurgia estetică. Chirurgia plastică reconstructivă corectează o anomalie fizică cauzată un defect congenital, o maladie, formațiuni tumorale, o traumă fizică sau o infecție, cu scopul de a îmbunătăți funcționalitatea sau a readuce un aspect normal al zonei anatomice afectate.
Chirurgia estetică are rolul de a îmbunătăți sau ameliora aspectul fizic, în condițiile unei funcționări normale a organismului. Motivația și necesitatea intervențiilor de chirurgie estetică depind doar de decizia directă a pacientului de a remodela structuri normale ale corpului, cu scopul de a îmbunătăți aspectul și a consolida respectul și încrederea în sine .

Cât durează recuperarea după o intervenție chirurgicală?

Timpul de recuperare după o intervenție chirurgicală depinde în primul rând de complexitatea și tipul procedurii. În general, cu cât aceasta este mai invazivă , cu atât perioada de recuperare este mai lungă. Alți factori de care depinde perioada de recuperare sunt reprezentați de regiunea anatomică, tehnica chirurgicală și, mai ales, capacitatea de vindecare a pacientului. Vârsta, sexul, calitatea pielii, factorii genetici şi ereditari, dispoziţia psihică a persoanei sunt variabile care joacă un rol deosebit de important.
În cazul procedurilor non-chirurgicale, cel mai adesea, nu este nevoie de o perioadă de recuperare propriu-zisă, ci doar de câteva reguli de urmat pe care medicul vi le aduce la cunoștință.
În cazul procedurilor invazive, recuperarea poate varia între 2 zile şi 3 săptămâni, cu variații destul de mari și recomandări specifice fiecărui tip de intervenție.

De ce este importantă consultația inițială și la ce ar trebui să vă așteptați?

Fiecare pacient este deosebit în felul său, de aceea, pentru cele mai sigure rezultate posibile se recomandă o soluție personalizată în cazul fiecăruia. În timpul acestei prime consultații , medicul analizează istoricul medical al pacientului, evaluează rezultatele dorite de acesta și recomandă soluția cea mai potrivită în contextul dat.

Vor rămâne cicatrici în urma unei intervenții chirurgicale plastice-estetice?

Pentru efectuarea procedurilor de chirurgie estetică pot fi folosite atât tehnici chirurgicale, cât și non-chirurgicale.
Procedurile non-chirurgicale de tip injecții cu fillere sau toxină botulinică se efectuează cu ace ultra-fine care nu lasă cicatrice.
Procedurile chirurgicale presupun realizarea cel puțin a unei incizii. Mărimea și numărul inciziilor depind de procedura efectuată, astfel că, existența unor cicatrici este inevitabilă. Toate cicatricele vor fi vizibile imediat după operație. Minimizarea aspectului lor depinde de plasarea și ascunderea în pliurile naturale ale corpului sau să fie puțin vizibile, fiind mascate de haine. Cu timpul, acestea se vor estompa.

În cât timp dispar cicatricele?

În primele 6-12 luni post-operator, cicatricile vor necesita o atenție sporită. Dacă inițial acestea sunt roșii, ușor proeminente, în cursul a 3-6 luni, ele se vor retrage și vor avea un aspect neted, subțire, abia vizibil. Este importantă evitarea expunerii la soare, apă fierbinte, frig. După aproximativ 9-12 luni, cicatricile devine suple și foarte puțin vizibile.
Majoritatea pacienților se vindecă bine, astfel încât cicatricile devin aproape invizibile pe măsură ce trece timpul. Un procent foarte mic de pacienți sunt predispuși la cicatrizare defectuoasă care determină cicatrici mai vizibile, independent de chirurg sau de materialele de sutură. Pacienții care se cunosc cu un istoric de cicatrice care s-a vindecat greu sau a devenit inestetică, sunt predispuși la a dezvolta cicatrici vicioase și în alte regiuni anatomice.

Se folosește anestezia în intervențiile estetice neinvazive?

În funcție de procedură, de localizarea zonei tratate, și – nu în ultimul rând – de opțiunea pacientei, medicul va alege sau nu să folosească anestezia.
Anumite proceduri sunt mai dureroase și se pot aplica unguente cu efect anestezic local. Unele fillere conțin și anestezic, iar atunci indicația de anestezie devine de cele mai multe ori inutilă.  
Oportunitatea anesteziei locale va fi discutată la consultație, iar toleranța la durere variază în funcție de fiecare persoană în parte, în general nefiind vorba de un grad ridicat.

Cât timp sunt garantate implanturile mamare?

Implanturile mamare (cu gel siliconic coeziv) nu au un termen de garanţie, ele pot fi păstrate toată viaţa, cu toate acestea, se recomandă schimbarea lor după circa 15-20 ani, chiar dacă nu au existat complicaţii în acest interval de timp. După o perioadă îndelungată există posibilitatea ca la nivelul implantului să apară rupturi.

Aveți întrebări suplimentare?

Dacă nu ați găsit încă răspunsul la întrebarea dvs. în legătură cu anumite proceduri oferite de clinica noastră, nu ezitați să ne contactați prin e-mail la adresa: chplastica.craiova@gmail.com sau să completați formularul de la rubrica Contact.

INTREBĂRI FRECVENTE: FAQ
bottom of page